Eenzaamheid bij ouderen

Vergrijzing het is een item wat steeds vaker terug komt in het nieuws, er zijn steeds meer ouderen en waarbij er minder jongeren zijn om op te draaien voor de kosten en de hulpverlening. Veel oudere mensen zijn eenzaam omdat ze geen sociale contacten opbouwen met hun omgeving. De eenzaamheid komt het meeste voor bij weduwe, dit zijn ouderen mensen waarbij hun partner is overleden, voordat ze weduwe werden hadden ze altijd een maatje en was er dus geen sprake van eenzaamheid. Het is voor een weduwe moeilijk om contacten te leggen met andere om zo sociale contacten op te bouwen.

Groot aantal ouderen is eenzaam

Van de drie Nederlanders zijn is er een persoon wel vaker eenzaam. Dit aantal is bij ouderen nog veel meer waarbij er vele zijn die zich ernstig eenzaam voelen. Wanneer u eenzaam bent zal dit zorgen voor een verhoging van uw bloeddruk, risico van een depressie en verhoging van stressniveau. Doordat ouderen zwakker zijn zorgen deze risico's die eenzaamheid met zich meebrengt voor een risicofactor.

Sociaal isolement

In zorginstellingen is een grote groep van ouderen die nooit een bezoek krijgen van kennissen, vrienden of familie. Van de bewoners in zorginstellingen komt een op de vijf ouderen minder dan eens per maand naar buiten. Voor deze personen ontstaat een sociaal isolement want er zijn geen contacten meer met andere mensen. Ouderen kunnen sociaal isolement tegen gaan door zelf actief te blijven door het doen van bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of het deelnemen aan andere activiteiten zoals kaartclubjes of cursusgroepjes. Hieronder vind u een overzicht van projecten die eenzaamheid bij ouderen tegen gaan.

Zorgvoorelkaar.com, de online marktplaats voor vrijwillige en professionele hulp.

Preview by Thumbshots.com

platformouderenzorg.nl

Preview by Thumbshots.com

hgh-antiveroudering.nl

Preview by Thumbshots.com

Kenniscentrum Ouderen

Preview by Thumbshots.com

NIZW Sociaal Beleid

Preview by Thumbshots.com
Thumbnail Screenshots by Thumbshots